miód. radość, bez której trudno się obejść. a jednocześnie, niestety kalorie ... otóż nie musimy z niego rezygnować - nauka przynosi nową nadzieję.
Wczesną wiosną nadeszły wieści z laboratoriów amerykańskiej firmy Monsanto. Leadera współczesnej biotechnologii.
Powstałe tam nowe gatunki pszczół produkują miód o obniżonej zawartości cukru. Mniej więcej o 20-30%. Słodycz uzupełniają aspartamem.
„Najwięcej czasu zajęło nam stworzenie genu kodującego enzymy syntetyzujące aspartam” mówi doktor Dickwanker, biolog molekularny z laboratorium Washington University, w wywiadzie dla New York Times. „Ale w końcu się udało. Idziemy dalej. Pszczoły, w zasadzie, przetwarzają nektar zebrany z kwiatów. Koncentrujemy się zatem na nowych odmianach kwiatów ze wszczepionym naszym genem [aspartamu].”
Już w niedalekiej przyszłości przewidujemy miód o zawartości cukru obniżonej aż o 50%. W dalszej aż o 80%.
Proszę sobie wyobrazić miód przyszłości, zawierający zaledwie 20% tego cukru co obecny. Równie słodki, co zapewni naturalny aspartam z genów firmy Monsanto. A więc radość słodyczy bez obaw o linię. Wspaniały nowy Świat.